През последните няколко месеца протекоха две интересни съдебни дела, свързани с Уикипедия. И двете в Европа – едно в страна, „известна с фашисткото си минало“, и едно в страна, известна с либералното си настояще.

Луц Хайлман

Луц Хайлман е депутат германския Бундестаг. От бившата комунистическа партия на ГДР, работил за Държавна сигурност.

Хайлман бил недоволен от някои твърдения в статията за него в немскоезичната Уикипедия – че не е завършил висшето си образование, че е участвал в предприятие, свързано с порнография, и че е прикривал част от досието си в Държавна сигурност. След като „анонимен редактор, използващ компютър в сградата на Бундестага“ (хехе), направил безуспешни опити да отстрани въпросната информация, Хайлман завел дело срещу Уикимедия Германия.

(Кратко пояснение. Уикимедия Германия е германска неправителствена организация с над 400 члена, която има за цел да подпомага Фондация Уикимедия на територията на Германия чрез събиране на средства, провеждане на местни мероприятия и т.н. Фондация Уикимедия е американска неправителствена организация, чиято основна цел е техническото обезпечаване на Уикипедия и няколко свързани проекта.)

Последвалата съдебна процедура следва модела от случая Трон в началото на 2006 г. Съдът не може да се намесва в работата на http://de.wikipedia.org, където е публикувана статията, тъй като този сайт се управлява от американската Фондация Уикимедия и е извън юрисдикцията му. Германската Уикимедия Германия управлява сайта http://www.wikipedia.de, общо взето една страница, препращаща към търсачката на http://de.wikipedia.org. Съответно на 13 ноември съдът издава временна забрана http://www.wikipedia.de да препраща към http://de.wikipedia.org.

Естествено, следва шум в медиите (довел между другото и до петкратно нарастване на среднодневните дарения за Уикимедия Германия) и на 16 ноември Луц Хайлман се отказва от делото срещу Уикимедия Германия, но заявява, че ще продължи паралелно дело срещу редактора, първоначално публикувал спорната информация.

Боб Сейтхоф

Боб Сейтхоф е нидерландски вестникар и автомобилист, арестуван за кратко от швейцарската полиция.

През ноември Сейтхоф завежда дело срещу Сдружение Уикимедия Нидерландия и Фондация Уикимедия Нидерландия, организации подобни на Уикимедия Германия. Той иска премахването на статията за него от http://nl.wikipedia.org и разкриването на самоличността на нейните автори.

На 10 декември съдът прекратява делото, установявайки, че двете организации нямат връзка със сайта http://nl.wikipedia.org.

 

  One Response to “Уикипедия в съдебната хроника”

  1. С информацията НЕ трябва да се прекалява. Фен, ти би ли ходил чисто гол пред парламента в 12:30ч, в сряда, работен ден? Или по-скоро би скрил информацията за твоето голо тяло с няколко ката дрехи, особено, ако е през зимата ;-) Или може би ще отразиш цялото събитие, а то ще има продължение, в любимата ни Уки ;-)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha