От новите статии
Нумбат (Myrmecobius fasciatus, нарича се и Торбест мравояд) е вид торбест бозайник, единствен съвременен представител на семейство Myrmecobiidae. Храни се изключително с термити. Колониите му се срещат в изолирани райони южно от Пърт, Западна Австралия. Ареалът му е изключително ограничен и днес видът попада сред застрашените.
Муанза ( на английски и суахили Mwanza) е вторият по големина град в Танзания след Дар ес Салаам. Разположен е в Северозападната част на страната на южния скалист и хълмист бряг на езерото Виктория при входа към едноименния залив. Той е административен център на регион Муанза, едно от главните пристанища на езерото и основен транзитен център на стоки, предназначени за съседните страни Уганда, Руанда, Бурунди и Демократична република Конго.[1] Градът е крайна точка на националната железопътна линия от Дар ес Салаам, край него се намира едно от най-важните и натоварени летища в страната и региона и е важно пристанище на брега на най-голямото африкански езеро.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, Emil Sjöblom.
Епир е бил обитаван от времето на палеолита. Населението му по това време се е състояло от ловци и овчари, от които са се съхранили големите погребални могили на знатните им люде. Епирските погребални могили са със сходни характеристики с тези изградени по-сетне от основателите на Микенската цивилизация. В това археолозите съзират доказателство за родство между населението на Епир от палеолита и неолита и Микенското от по-късната бронзова епоха. Най-значимите археологически находки в тази връзка са разкрити при Оракъл на река Ахерон и при Додона (на един и същи Бог).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, Panipirotic Convention.
Зиновий Петрович Рождественски (на руски: Зиновий Петрович Рождественский) е руски морски офицер, вицеадмирал, генерал-адютант. Участник в Руско-турската война (1877-1878). Началник на флота на Княжество България (1883-1885). През 1905 година командва руския флот при неговото поражение от японците в битката при Цушима. Зиновий Рождественски е роден на 11 ноември 1848 г. в Русия. Семейството е на военен лекар. Посвещава се на военното поприще. Завършва Морския кадетски корпус (1868) и Михайловската артилерийска академия със специалност морски артилерист (1873).
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, неизв.
«Нюз ъф дъ Уърлд» («Световните новини») е британски таблоид, започнал да излиза през 1843 година. Излизал всяка събота. На 7 юли 2011 г., Джеймс Мърдок, син на собственика на „Нюз ъф дъ Уърлд» Рупърт Мърдок, обявява, че последното издание на вестника ще бъде без реклами в неделя на 10 юли 2011 г. Вестникът спира да излиза, защото е замесен в скандал за подслушване на телефонни разговори на резиденцията на престолонаследника принц Чарлз и на известни личности, жертви на престъпления и скърбящи роднини на убити британски войници.
Тиреотропинът (известен и като TSH или тироид-стимулиращ хормон) е пептиден хормон синтезиран и секретиран от тиреотрофни клетки в аденохипофизата, който регулира ендокринната функция на щитовидната жлеза.[1] TSH стимулира щитовидната жлеза да секретира хормоните тироксин (T4) и трийодтиронин (T3).[5] Синтеза и освобождаването на TSH от своя страна се контролира от тиреотропин-освобождаващ фактор (TRH), който се произвежда в хипоталамуса и се транспортира до аденохипофизата чрез хипоталамо-хипофизната транспортна система, където повлиява положително продукцията и освобождаването на TSH.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Mikael Häggström.
Нике от Самотраки (Νίκη της Σαμοθράκης) е древногръцка статуя, намерена на остров Самотраки и изобразяваща богинята на победата Нике. Между 3 и 2 век пр. н.е статуя на Нике е поставена върху стръмна скала на остров Самотраки на входа на пристанището върху пиедестал с формата на галера. През 1863 г. много фрагменти от тази статуя са намерени от френския консул и начинаещ археолог Шарл Шампоазо, но главата и ръцете ѝ така и не са открити. Сега статуята на Нике от Самотраки се намира в Лувъра, докато гипсова реплика стои в музея на първоначалното място в “Светилището на великите богове” в Самотраки.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Marie-Lan Nguyen.
Още нови статии от седмицата.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha