Тези дни попаднах на поредното доказателство, че едно нещо, повторено 1000 пъти, най-вероятно е глупост.

През последните години полицаи, чиновници и журналисти непрекъснато надават жалостиви призиви да се спре „войната по пътищата“. Човек би решил, че идва краят на света. А според статистиката през последните десет години жертвите са колкото в края на 60-те години, въпреки силно нарастналата интензивност на движението:

ptp

© Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата*

В европейски план положението в България е приблизително по средата. И е сред най-добрите в Централна/Югоизточна Европа:

ptp2

© Европейска комисия*

И накрая, според НСИ, през 2008 година в страната са починали 110 523 души. Някои причините за това са:

 • Транспортни злополуки: 1093
 • Други злополуки: 1491
 • Самоубийство: 939
 • Недобре определени и неуточнени причини за смърт: 1188

  5 Responses to “За войната по пътищата”

 1. Сигурността при автомобилиете се подобрява с годините, а смъртността се е запазила. Следователно произшествията са повече или по-брутални.
  А колко са хората с трайни увреждания?
  Колко са прекараните месеци в нетрудоспособност?
  Смъртните случай са само черешката на сладоледа.
  Всичко това на не особено просторната ни пътна мрежа …
  По адекватно е да гледаме не на брой жители а на осъществени пътувания.

 2. колкото до 60-те очевидно вина имат сигурните и ергономични социалистически возила… то не че и другите са били много по-добри ..
  http://www.wimp.com/cartest/

 3. Би било интересно българската графика, взета от ДОККБДП, да представя броя злополуки на глава от населението. От 90-та насам сигурно населението в страната е спаднало с 1/8.
  Интересен би бил и трендът на база брой автомобили – в обратна посока.

  И все пак твърдението „е глупост“ много пасва към крилатата фраза „смъртта на единици е трагедия, на хиляди – статистика“.
  В случая не би трябвало да се примирим с погубването на който и да е от животите. Ако целта е статистическо намаляване на населението, то то би могло да стане и по по-безболезнен начин.
  Както се вижда от картата, „статистическият брак“ по пътищата може да бъде и наполовина.

  Политиката на ЕС в тази област е за неколкократно понижаване на броя инциденти (примерно 5 пъти за 10 години, не ми се рови точно). Та тези кампании са една от мерките за изпълнение на задълженията ни в тази област.

 4. @piliph: Често се изразявам неясно. Ничия смърт не е „глупост“. „Глупост“ е да превръщаш смъртта на 1093 души годишно в национален проблем, а на смъртта на други 1491 души годишно да не обръщаш никакво внимание.

 5. Ок. Без да целя да апологетизирам РБ има известни опити за превенция напр. на трудовите злополуки (според НОИ от 3700 за 2008 г. 161 са летални).

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha