През последните няколко седмици бях доста зает с работа (от две години не се бях занимавал с хард програмиране и всичките му екстри, като грешно заделяне на памет и т.н.) и с пренасяне на обиталището си, та нямах много време нито за писане тук, нито за Уикипедия. Затова сега ще нахвърлям тук куп хаотични мисли.

***

По повод началото на учебната година издателство „Златното пате“ е издало ценното пособие „Огнестрелно оръжие – в помощ на ученика“. Без майтап. :D

***

За последния месец 11 пъти ми се случва някой да изхвърли боклук в движение от колата, движеща се пред мен. 2 пъти на магистрала. Това е от малкото неща, които могат да ме ядосат, докато карам.

***

По-вещи в уеб дизайна от мен коментираха хамалски сайтове в деня, в който аз пък използвах хамалски услуги.

Секторът е рекламна витрина на свободния пазар – в смисъл, че върши работа, за разлика от повечето организации наоколо. Конкуренцията е значителна (първият признак е използването на всякакви домейни от рода на hamali.bg, hamali-bg.com, bg-hamali.com), действат светкавично (днес ги викаш, утре идват), работят бързо и евтино (на фона на алтернативата – аз да свърша всичко :)). Регулации, данъци, счетоводство изглежда са напълно непознати.

***

Мрънкал съм вече за Олимпиадата, а и тук може да се прочетат полезни мисли по въпроса. Добавям само няколко лични впечатления и връзки към уеб страници.

Сумарно съм гледал не повече от 20 минути състезания, но през последната седмица от Олимпиадата бях по работа в Белгия. Публиката общо взето се беше примирила, че ще си останат без медал. На фона на истериите сред българската спортна мафия заради лошото (?!) представяне на България. В крайна сметка, докато чаках самолета на летището, спечелиха второ място в някаква щафета, което предизвика раздвижване на хората около телевизорите. На другия ден спечелили и златен медал, пак в атлетиката.

***

Тук може да се видят резултатите от статистически анализ на резултатите в Олимпийски игри. Изглежда успехът е корелиран с няколко основни фактора: население, БВП на глава от населението, предишни успехи, домакинство. Авторитарният режим също помага.

***

Погледнато в някаква по-нормална перспектива, изглежда, че Олимпиадата е спечелена от Ямайка, Бахрейн и Естония. От друга страна, златният медал на Бахрейн е спечелен от етиопска християнка, приела арабско име. :)

***

Напоследък доста се движа по магистрала Тракия. За разлика от времето преди 4-5 години, вече има някакво движение по нея, но е доста странно. Дясната лента се движи с около 100 km/h (включително много леки коли), а лявата – с около 140 km/h. Опитите да караш с каноничните 120 km/h те вкарват неминуемо във флуктуации между тези две стойности, а и извън тях.

Да бях поет, щях да се впусна в аналогии с обществения живот. Но няма.

 

  2 Responses to “Набързо”

  1. Какви са тия канонични 120 км/ч? Ограничението е 130, а всички карат със 140, защото няма да ги спре ченге и използват оптималната максимална скорост.

  2. Тц, в момента е 120 (ППЗДП, чл.73 (1)). Колежките, явяващи се продължително на шофьорски изпити са надежден източник с бърз достъп. :)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha