Вчера И.Е. Станков писа за пропагандните кампании около Олимпиадата в Китай. И като че ли се солидаризира с мнението на свой приятел, че „олимпийските игри не трябва да са свързани, с каквато и да е политика“.

Аз пък се питам останало ли е някакво друго (относително) благоприлично оправдание за съществуването на Олимпийските игри освен възможността за политическа пропаганда. Призивите за деполитизация на игрите изглеждат странно, като се има предвид, че те са възстановени с ясно политическа цел – пацифистка пропаганда и нейното подсилване чрез изграждане на международни контакти на лично ниво.

През 1913 г. олимпийските медали на Джим Торп са отнети, защото се разкрива, че е взел пари за участие в мач между колежански отбори. Не вярвам днес да има и един олимпийски състезател, който да не е професионалист. Почти всички са прекарали поне 10 години в постоянна подготовка за състезанията.

Дьо Кубертен вярвал, че игрите ще помогнат за подобряването на здравословното състояние на хората. Днес повечето състезатели след края на кариерата си са физически развалини. Някои умират още докато се състезават. Общоприета е консумацията на специално разработвани за целта химикали. Напоследък се говори дори за генетични модификации…

Ако и политическите мотиви отпаднат от идеологията на Олимпиадата, какво би останало – корумпираният Международен олимпийски комитет?

 

  4 Responses to “Олимпийски размишления”

  1. Напълно вярно! Извън темата, напиши нещо за моста в Минеаполис (аварията през 2007), ако имаш информация.
    Поздрави

  2. Ами, може и да стане, но съм се захванал с толкова задачи, че не знам кога ще стигна дотам.

    В същото време статията в Уикипедия е доста пространна и добре подплатена с цитирани източници.

  3. [...] Мрънкал съм вече за Олимпиадата, а и тук може да се прочетат полезни мисли по въпроса. Добавям само няколко лични впечатления и връзки към уеб страници. [...]

  4. Здравейте, поздравления за интелигентния и полезен блог! Във връзка с моста в Минесота, за който пита Ирена Евтимова, бих искала да ви помоля за помощ в превода на следния термин: NON-LOAD PATH REDUNDANT BRIDGE, разбира се, при условие, че ви остане време. Превеждам филм за Дискавъри Ченъл, в който се разказва за въпросния инцидент, а не открих никъде български източник, където да видя как се превежда въпросното нещо.
    Поздрави и много успехи.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha