От новите статии
Аскания Нова (на украински: Асканія-Нова) е най-старият биосферен резерват в Украйна и един от най-старите в света. Намира се в южната част на страната, в Херсонска област. В границите на резервата и буферната зона се включват 33 307,6 хектара засушлива целинна степ, от която 11 054 хектара са заети от девствени, необработвани земи със строг резерватен режим, 196,6 хектара дендрологичен парк и 61,6 хектара зоопарк.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Petr Filippov.
В органичната химия, функционални групи са специални групи от атоми в молекулата, които са отговорни за специфичните химични реакции на тази молекула. Еднакви функционални групи встъпват в еднакви или подобни химични реакции, независимо от големината на молекулата, част от която са.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-3.0, Pen1234567.
Замъкът Карнарвън (на уелски: Castell Caernarfon) е средновековна сграда в Гуинед, северозападен Уелс. От късния XI в. в града има мот и бейли замък до 1283 г., когато крал Едуард I започва да го замества с настоящата каменна конструкция.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-2.0, Richard Outram.
Абаетѐ е град — община в бразилския щат Минас Жерайс. По данни на преброяването проведено от IBGE през 2010 г., населението възлиза на 22 700 жители.[3] Намира се близо до язовира Трес Мариас. Името Абаетѐ произхожда от езика на индианците тупи и означава, силен, смел човек, и същевременно е името, с което са известни местните хора от голямото племе тупи, живели в долината на Сау Франсиску, в днешния регион Средно-западен Минас.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Otávio Morato de Andrade.
Купата на Императора (на японски 天皇杯) е най-старият футболен турнир в Япония, датиращ от 1921 г. Преди Втората световна война в турнира участват и отбори от области под японско владение – Корея, Тайван и Манджоугуо. Целта на турнира е да се определи най-добрия футболен отбор на Япония, затова в него могат да вземат участие отбори от всички нива на японския футбол, от Джей Лига Дивизия 1 до гимназиални отбори от цялата страна.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-2.0, ucb.
Проекцията на фишер, създадена от Херман Емил Фишер през 1891 г.,[1] е двуизмерно представяне на триизмерна органична молекула чрез проекция. Първоначално е предложена за представянето на въглехидрати и е използвана от химиците най-вече в органичната химия и биохимията. Използването на проекция на Фишер за невъглехидрати е нежелателна поради получаването на двусмислени изображения.
Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: CC-BY-SA-3.0, David Richfield.
Датога (на английски Datooga, суахили – Wadatoga) е широко разпръсната етническа група от сродни племена, обитаващи различни места в планинските области на Танзания. Много близките до тях календжин и омотик, с които се предполага, че имат общ произход, живеят в планините на Кения. В езиково и културно отношение спадат към южните планински нилотски народи.
Още нови статии от седмицата.
Тема на седмицата
Седмицата на Япония е част от уики-проекта „Тематична седмица“. Тя има за цел създаването на нови и допълването на вече съществуващи статии за държавата Япония. Провежда се от 16 май 2011 до 29 май 2011.


Текст: CC-BY-SA-3.0, рУ. Илюстрация: pd, Reggaeman.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha