Петър Стойков е написал някакви свои общи размишления за мюсюлманската имиграция в Западна (засега) Европа. Не бих тръгнал да коментирам, защото всеки има право на мнение, ако по случайност не разполагах с пресни впечатления по същата тема, но в съвсем друг мащаб.

По стечение на обстоятелствата миналата сряда ходих с един сравнително нов колега, родом от Мароко, в един рибен ресторант в Боргерхаут (това е може би най-големият имигрантски квартал в Антверпен, местните го броят за нещо като марокански анклав). Погледнато от тази гледна точка, разсъжденията на Петър нямат много връзка с действителността.

Трудно може да се говори за „арабски коптори“ – повечето имигранти имат доходи под средните, но съм виждал и фламандски квартали, в които сградите и улиците са в по-лошо състояние. Не искам да сравнявам с френската провинция или, не дай боже, с Обеля. „Догматичен фанатизъм“ вероятно съществува, но отношението сред имигрантите към него е доста отрицателно.

„Компактни маси“ също може да се видят само от далече – тези квартали са пълен миш-маш в етническо отношение. Много фламандци няма, но значителна част от хората не са араби (то и те са вътрешно надробени), а турци, сърби, поляци, украинци и каквото се сетиш. За приемането на езика – живял съм известно време там и имам чувството, че единствените неговорещи фламандски в Антверпен бяхме аз и някои валонци. Приемането на културата е по-трудно – колегата ми не пие бира. :)

Групички лумпенизирани отрепки съм срещал май два пъти в Белгия, и двата без връзка с имигранти – единият път беше някакво наркоманско сборище, а другият – просто пияни скинари. Боргерхаут между 10 и 1 през нощта изглежда в пъти по-спокоен и безопасен от София. Това, че повечето мюсюлмани не пият (а и не продават пиене), сигурно помага. Полицията също не изглежда да е толкова боязлива – докато ядохме във въпросния арабски ресторант някакви полицаи си поръчваха храна за из път.

Та, исках да кажа, едно време в някакъв учебник по френски имаше урок, озаглавен „Comment g?n?raliser“. Запомнил съм го, защото обратната операция, „как да не обобщаваме“, определено е и по-трудна, и по-полезна.

 

  9 Responses to “През обърнат телескоп”

 1. хихи, не съм казал, че всички араби са престъпници, нито, че всички техни квартали са откъснати от света и пълни с фанатици.

  но ако се поразровиш в интернета ще видиш, че тия проблеми съществуват и все по-сериозно се навират в общественото внимание

 2. Абе, да ти кажа честно не знам как е в Антверпен, но в Брюксел е доста по-различно от това, което описваш. Проблем ИМА :) Не е като да няма. Просто на различните места е в различна степен – това е :)

 3. Петър има навика да пише противоречиви неща – като всеки автор, който иска да е коментиран :)
  Принципното ми несъгласие е да се търсят проблемите ИЗВЪН нас самите. На нас, българите, ВИНАГИ някой ДРУГ ни е виновен. И последните 20 години допринасят все повече и повече за засилване на анти-чувствата. Анти-еврейски, анти-мюсюлмански, сега пък и анти-арабски.
  И непрекъснато обясняваме наляво и надясно, че нямаме нужда от акъл.
  Спасе, твоите наблюдения са значително по-обективни.

  Поздрави

 4. @Longanlon: Както сам казваше тези дни (:)), общественото внимание не винаги е адекватен показател. Проблеми съществуват, естествено, но степента е различна, а и подлежат на третиране. Чакам следващата учителска стачка, за да пиша злобни сравнения във връзка с обработката на имигрантите от белгийската образователна система. :)

  @GaN: Брюксел си е неприятно място и избягвам да ходя там. Чувал съм колоритни описания на очевидци (българи) за центъра на Брюксел по време на мач Белгия-Мароко (на световното 94-та, май беше)… :D (Но пък в Париж е още по-зле :))

 5. Аз живях 2 седмици в американско гето. Разбрах, че съм живял в гето чак, след като се прибрах :P

 6. Мани, човек, аз от Брюксел станах почти расист. Верно, че дори белгийци казват, че към фламандската част е къде къде по-добре и се възмущават. То има части от града където само забрадени и мургави „братя и сестри“ срещаш и чуваш някакъв странен език. Направо ми е писнало честно да си кажа. На фона на тази картинка направо като мед на душата ми идват думите на бат Пешо, но все пак ако трябва да сме обкетивни, трябва да признаем, че наистина зависи от мястото (държава, град, село и т.н.).

 7. Ган, какво значи странен език? И какво ако човек е мургав и е облечен различно от тебе?
  Съгласна съм с Вени за синдрома на изкупителната жертва, затова и написах един текст за всичко, което „образованите“ българи говорят за турците тук, в Хасково и до какво може да доведе това.
  http://lydblog.wordpress.com/2008/06/05/turci-ataka/

  Чудя се защо в Лондон никой не се впечатлява от каквито и да е облекла и езици, а тук твърде бързо определяме нещо като странно и нередно. Може би има нещо общо с израстването в хомогенна общност в страна със солидна неофициална сегрегация

 8. Lyd, не ме разбирай погрешно, но аз съм твърдо против хора от еди къде си да ходят другаде и да не се съобразяват с културата и порядките на страната домакин.

  Няколко примера:

  1) В автобуса винаги едно и също – ако има някой, който яде и вмирисва целия автобус – това е задължително негър/ка. Най-много мразя като се качат дебелите негърки и като зарипат и бързат да заемат едното свободно място в другия край на автобуса и бута всички наоколо, докато останалите хора просто се мъчат да ? направят място. Винаги в случаите, в които съм попадал!

  2) По улицата белгийците не си хвърлят отпадъците на земята. Разбира се, това изобщо не важи за турците и мароканците (плюс българите), които правят някои квартали да изглеждат като сметище.

  3) В мароканските и турските магазини винаги се пазарят. В колкото съм отишъл, винаги ми сменят поне два пъти цената на определени стоки.

  и т.н.

  Ами да ти кажа – писна ми от такива изпълнения. Никакви културни различия не ги оправдават. Това не ми харесва. Безпардонността и нахалството им. Да не говорим, че полицаи ми казаха, че за тях някои квартали от Брюксел ги нямат за част от града, точно заради „населението“, което живее там.

  Белгийците са си направили много готина и подредена държава и познай кой съсипва всичко. Дразнещо е.

 9. 1)в автобуса винаги едно и също- ако има някой, който яде и вмирисва целия автобус – това е задължително пенсионер. Най-много мразя като се качат дебелите пенсии и като зарипат и бързат да заемат едното свободно място в другия край на автобуса и бута всички наоколо, докато останалите хора просто се мъчат да ? направят място. Винаги в случаите, в които съм попадал!
  2) По улицата българите винаги си хвърлят отпадъците на земята.

  Ами да ти кажа – писна ми от такива изпълнения. Никакви културни различия не ги оправдават. Това не ми харесва. Безпардонността и нахалството им. Да не говорим, че полицаи ми казаха, че за тях някои квартали от ХХХ ги нямат за част от града, точно заради “населението”, което живее там.

  ХХХ са си направили много готина и подредена държава и познай кой съсипва всичко. Дразнещо е.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2023 Не съвсем неутрално Suffusion theme by Sayontan Sinha